2009. április 30., csütörtök

Már megint egy korong / Disc pendant again

Mivel szert tettem némi kiváló minőségű alapanyagra, úgy döntöttem, hogy korong medálkámat újabb pompás színekben is elkészítem.

Sokat tanultam az első készítése közben felmerült nehézségekből, most fűzési tervet is készítettem, hogy még egyenletesebb legyen a végeredmény.

Végig a "segéderőt" használtam és a korábban leírtak szerint haladtam kívülről befelé...








...drót merevítő helyett azonban egy fehér kartonból kivágott korongot helyeztem belülre, mert a drót kicsit átlátszik és az nem tetszett.


















Készítettem hozzá egy szokásos spirál láncot, de valahogyan nem illett hozzá, ezért egy sima fehér gyöngyházszínű füzérre tettem, amit helyenként "összefog" a medál színeinek megfelelő peyote gyűrű.

Ez persze csak a látszat, valójában így készül:














2009. április 27., hétfő

Bemutatkozik a kis "Segéd"

Szó volt már róla a korong medál kapcsán, most bemutatom.



















Anyaga erős vászon, készíthettem volna fotogénebb színből is, de akkor erre nem is gondoltam és éppen ez a darab anyag akadt a kezembe.

Két 10 cm-es átmérőjú kört és a kör kerületének megfelelő hosszúságú, 5 cm széles csíkot vágunk.
A csík egyik oldalát rávarrjuk először az egyik körlaphoz, a másik oldalát a másik körlaphoz. A csík végét nem varrjuk össze, azon keresztül fordítjuk ki a kispárnát, utána jó keményre tömjük apróra vágott pamut anyaggal. A nyílást ezután varrjuk össze kézzel.
Az ábrán a kész méretek olvashatók.

A tömésnél fontos, hogy jó tartású, kemény legyen a végeredmény, ezért használtam én szivacs, vagy vatelin helyett egy elnyűtt kispárna huzatot, azt daraboltam fel.

A párna tetejére elhelyezhetünk jelöléseket cérnával ráfércelve, vagy filctollal rajzolva. A párna vastagsága miatt nyugodtan tövig nyomhatjuk bele a munkánkat rögzítő gombostűt, nem fogja az alsó oldalon keresztül megszúrni a kezünket.

Én a korong medál miatt készítettem, ott nagy hasznát vettem, a munka végig erre volt rögzítve. Szerintem más formáknál is hasznos lehet, várom a véleményeket, tapasztalatokat.
--------------------------------------------------
A fotó vadi új tárgyfotó sátram segítségével készült. Zolinál láttam ilyet és itthon elkészítettem saját kezűleg. :-) Legközelebb az ő bemutatása következik!

2009. április 24., péntek

Zoli fotói

Számomra a blogírás teljesen új műfaj. Ismeretlen, felfedezésre váró terület. Egy felület az önkifejezésre, a bemutatkozásra, arra, hogy megosszam sokéves "hobbiművész" tapasztalatomat a netes közönséggel.

Azt, hogy ez az időtöltés számomra kezd egyre jobban felértékelődni, azoknak a barátaimnak köszönhető, akik támogatnak napi küzdelmeimben és erősítenek a sok kételkedés közepette. Segítségükkel kapok új lendületet, ami visz előre egy olyan úton, ami bár keskeny, de hiszem, hogy jó irányba vezet.

Vannak, akik egy marék színes üveggyöngyben semmi értéket nem látnak. Én felfedeztem bennük az alkotás örömét, a belőlük készült kis tárgyakban pedig a profi fotós meglátta az egyszerű témát.

Ebből a párosításból születtek ezek a gyönyörű fotók, amiket büszkén osztok meg veletek és ezúton köszönöm Zolinak az önzetlen segítséget és a sok értékes fotós szaktanácsot.

Zoli portréi és természetfotói ezen a linken érhetőek el:

http://istvanffy.hu/

































2009. április 23., csütörtök

"Retró" korongmedál - Retro pendant

Remélem megérte a várakozást. Sok minden történt velem az elmúlt napokban. Kész lett a beharangozott mű és legnagyobb örömömre a végeredmény egyezik azzal, amit megálmodtam. Higgyétek el sokszor már ez is valami.

Miután kétszer elszállt az elkészítés leírása, kicsit morcos vagyok de mivel nem akarom, hogy lemaradjon, nekifutok harmadszorra is.

Szóval: a kör kerületénél kell kezdeni a munkát. Én 20-20 szemet fűztem az öt színből, így 5,5 cm lett a medál átmérője. Már az első sor után elkezdtem fogyasztani, és a harmadik sor után kis segédemhez tűztem a mintát gombostűkkel.

A segédeszköz elkészítésének leírásával még adós vagyok, mert szegénykém lemaradt a tegnapi fotózásról, de ígéretemhez hűen nemsokára részletes leírással őt is közzéteszem.

Na vissza a medálhoz.
8-9 sort haladtam a mintával befelé úgy, hogy igény szerint fogyasztottam a szemeket. Rendszert sajnos nem tudtam felfedezni, ezért csak úgy érzésre folytattam a munkát. Kerestem a neten kör alakú mintát, de nem találtam, így csak a szememre hagyatkozva fűzögettem. Középen lyukat hagytam és visszatértem a kör kerületéhez.

Itt minden második meglévő szemet felhasználva újra kezdtem a minta fűzését. A 2-3 sor elérése után drótból pontosan akkora kört formáltam, mint a medál kerülete és a medál belsejébe passzítottam, hogy szép körré feszítse a munkámat. Később ezt nem lehet megtenni, mert nem fér be. A fűzést folytattam befelé haladva, majdnem a belső szélig, de mielőtt azt elértem volna, fehér vatelint tömtem a belső és külső oldalak közé. Egyenletesen eloszlattam és folytattam a munkát a kör belsejéig, ahol összedolgoztam azt.






A végeredmény engem mentőövre emlékeztet, a hajósok kedvéért lehet, hogy megcsinálom piros-fehérben is.

A spirál lánc ütős lett a kontrasztos színe miatt, jó kis hajókötél.

2009. április 17., péntek

"Az én Bolygóm" Lidike fogalmazása

Nagylányom Lídia olyan fogalmazást írt, hogy osztályfőnöke azonnal felhívott örömében. Ma megkaptam a kéziratot végre és közkincsé teszem, mert nagyon büszke vagyok rá. Lidi 12 éves lesz jövő héten.

Az én bolygóm

Az én bolygóm parányi, szivárvány színű. Az első színben a mamám és a papám lakik azért, hogy a mamám ne fáradjon el, ha jön hozzánk.
A második színben mi lakunk. Nagyon jó, mert a tesóm nem fél ezen a bolygón, ezért nem alszik anyával és apával.
A harmadik színben a Szaszi lakik, a legeslegjobb barátom, bölcsi óta ismerem őt. Van tesója, Fanni, ő a tesóm barátja.
A negyedik színben Martin lakik, ő a kedvenc osztálytársam a fiúk közül.
Az ötödik színben Bia van, ő a második legjobb barátom.
A hatodikban a ............, ahova anya jelentkezett könyvelő munkára, azért, hogy legyen pénz a franciaországi útra, ahova megyek.
A hetedik a kedvencem. Ez a suli, amely folyton változtatja a színét, azért, mert hol jó, hol pedig nem.
Tehát az én bolygóm a szeretet bolygója. Bár a színváltoztatás rosszat jelent, de ha az emberek jobban odafigyelnének, nem változna az én bolygóm színe.

2009. április 14., kedd

Tavaszi virág / Spring flower


Jó, hogy hosszú hétvége volt, mert már majdnem úgy tűnt, túl nagyot lódult a fantáziám legutóbb. Persze, mikor már kész a nagy mű, nem is látszik annyira bonyolultnak.

Virágzó gyümölcsfák, madárcsicsergés, lágy tavaszi szellő, napfény...

Mi mást hozhatna ki az ember képzeletéből, mint egy már-már giccsesen rózsaszín, dundi barackvirág medált.



A térbeli virágforma fűzése utólag már nem is volt annyira bonyolult. 5x5 szemet fűztem a kezdéshez (1. ábra), ez lett a belső kör, utána ötször 2 szemet szaporítottam minden sorban. (2., 3. ábra) A szaporító szemek apró gyöngyökből állnak, a köztesek egyre nagyobbak, ahogy haladunk kifelé. Így lesz a virágunk 3D.

Összesen 7-8 sort fűzzünk minden sorban az ötszög csúcsaiban szaporítgatva. Az oldalakba pedig egyre nagyobb gyöngyök kerüljenek. Az utolsó sorokban a munka kissé freestile stílust vesz, mert a nagy gyöngyszemek fölé 2-2 kisebbnek kell kerülnie a következő sorban, hogy a virág szépen "kialakuljon"! (lásd fotó)

Évi szeretné elkészíteni ezt a medált, ezért még szemléletesebbé teszem a leírást az alábbi ábrákkal.

Két egyforma virágot kell készíteni a leírtak szerint.

Amikor elkészült a két virág, az első (középső) sorok mentén összedolgoztam őket és az  ötszögek csúcsaiban, ahol a mintát szaporítottam és a legkisebb gyöngyszemek voltak, varrással rögzítettem egymáshoz őket.
Mikor ez kész lett a virág szirmok tölcsérszerű lyukaiba szivacsot tömködtem és a tölcsérek "száját" egyenként bezártam úgy, hogy körben felszedtem a szemeket és kívülről befelé haladva befoltoztam a lyukakat gyöngyszemekkel. Ez az alábbi képen elég jól kivehető.


Négy centi átmérőjű kis medálom kedvemre való súlyos darab lett, persze hozzá is a spirál lánc való, amit gyorsan el is készítettem, hogy a kész alkotást ígéretemhez hűen megmutathassam.

2009. április 9., csütörtök

Párnázott medál kék-zöldben


Ha valami beindul, akkor nincs megállás.
Persze, hogy a kedvenc színösszeállításomban is elkészítettem a párnázott medált. Miközben készült, már a következő project is megszületett a fejemben. Ezen a hétvégén elkészítem azt is és az ünnep után közzéteszem.

Íme a kék-zöld verzió:

2009. április 5., vasárnap

Párnázott négyzet medál / Bead pilow pendant


Pár napja a fejembe vettem valamit. Négyzet alakú medált képzeltem el egy vastag súlyos láncon. Mint tudjuk szeretem, ha egy ékszernek van súlya és kiterjedése. Persze leírást sehol nem találtam az elképzelésemhez, ezért mint már sokszor, mentem a saját fejem után.

4X7 szem kétszínű gyöngyből kicsi négyzetet formáltam és a sarkoknál szaporítva elkezdtem körbe-körbe haladva fűzni. Senki ne kísérletezzen ezzel este villanyfénynél és a damilt sem ajánlom. Én vagy háromszor kezdtem újra fent említett tévedéseim miatt a munkát.

Ami bevált, az a sima cérna és a jó koncentrálóképesség nappali fénynél úgy reggeltől késő délutánig.

Mivel valami jó kis marokba simuló darabot szerettem volna készíteni a 4 cm-es élek elérése után visszafordultam, a szaporítás helyett soronként fogyasztva a sarkokban. Ez lett belőle:




















A két szín találkozásánál levarrtam az átlókat. Ezt el is hagyhattam volna, de nekem így jobban tetszik. A medálra, mivel elég vastag láncra került, jó nagy akasztófület fűztem.
















A végeredmény még engem is meglepett. Hálát adok Istennek, hogy ilyen szép dolgot sikerült készítenem. Az Övé a dicsőség!



















A lánc 74 cm hosszú, a spirál mintát néhány éve találtam a neten, ami angol nyelvű, ezért akinek így egyszerűbb a magyar nyelvű leírást közzéteszem. Én nagyon kedvelem ezt az egyszerű kis mintát, mert sokoldalúan használható.

Spirál lánc leírása:
1. Válasszunk két, lehetőleg jó kontrasztos színű gyöngyöt. Az egyik szín (nevezzük alapszínnek) spirálvonalban fog a másik választott színű (közép) gyöngysor körül tekeredni. Először fűzzünk négy szemet a középgyöngysorhoz, hármat az alapszínből és öltsünk vissza a középgyöngyökön a tűvel.
















Egy kis koszorút kapunk, ami 7 szemből áll.



















2. Fűzzünk egy szemet a közép színből és hármat az alapszínből a tűre, húzzuk le a gyöngyöket a már felfűzött szemekig. Most öltsünk vissza a tűvel a közép gyöngysoron úgy, hogy a négy utolsó középgyöngyszemen haladjunk a tűvel. A négyből hármat már korábban felfűztünk, a negyedik az utoljára fűzött egy középszínű szem lesz.
















3. Ismételjük a fűzést a 2. ponttól. Egy közép, 3 alapszín, visszaöltés a négy utolsó középgyöngysoron stb. Csak arra kell figyelni, hogy az alapszínű gyöngyök szép szabályos spirálvonalban haladjanak.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...